Cât de des ajung vizitatorii pe homepage-ul shop-ului tău?
Homepage-ul unui magazin online primește în general foarte multă atenție din partea celor care administrează shop-ul. Cu toate astea, puțini știu că majoritatea vizitatorilor unui magazin online nu ajung direct pe homepage. Este foarte posibil să nu ajungă deloc pe pagina principală în decursul vizitei lor în magazin.
Multe dintre persoanele care ajung pentru prima dată pe site aterizează pe o pagină intermediară, pe o categorie de produse, pe o pagină de produs sau pe o pagină de campanie. Asta se întâmplă pentru că majoritatea traficului unui magazin online vine de obicei din campanii CPC, linkuri distribuite în social media sau căutări în motoarele de căutare. Acest tip de trafic ajunge rareori pe homepage.
Cu toate astea, homepage-ul unui magazin online rămâne o pagină importantă, deoarece:
- Este locul unde își încep vizita o bună parte din vizitatori, mai ales cei recurenți.
- Are rolul de a fi o ancoră în navigație. De multe ori, userii se întorc la pagina principală pentru a se orienta pe site.
- Este o carte de vizită pentru magazinul online și contribuie la crearea imaginii magazinului și a brandului.

Cum afli exact câți oameni ajung pe homepage-ul magazinului online? – Rapoarte în Google Analytics
Dacă vrei să afli câte persoane ajung direct pe homepage-ul magazinului, poți folosi raportul Landing Pages din Google Analytics. Îl găsești în Behaviour – Site Content – Landing Pages. Acolo poți segmenta, pentru a vedea diferențele între diferite tipuri de utilizatori (vizitatori noi vs. recurenți, vizitatorii care convertesc vs. vizitatori care nu convertesc etc.).
Dacă te interesează de câte ori a fost vizualizat homepage-ul într-o anumită perioadă de timp, poți afla asta din Raportul Behaviour – Site Content – All Pages. De acolo poți descoperi și ce procent reprezintă homepage-ul din toate paginile vizualizate în magazinul tău online.
Află care sunt rapoartele de eCommerce care te vor ajuta la optimizarea magazinului online din articolul Rapoarte de eCommerce – Google Analytics pentru optimizarea conversiei
Care este rolul pentru homepage-ul unui magazin online?
Pe scurt, pagina principală a magazinului online trebuie să:
- Indice tipul site-ului și să ofere o imagine de ansamblu asupra ofertei de produse
- Să ghideze utilizatorul în procesul de navigație
1. Homepage-ul unui magazin online trebuie să indice tipul site-ului și oferta de produse
Acesta este un aspect important, mai ales pentru cei care ajung pentru prima dată pe site. Un vizitator care ajunge pe pagina principală trebuie să-și dea seama în ce tip de magazin se află, ce fel de produse poate găsi aici și cât de mare este oferta de produse.
Meniul principal are un rol important în acest sens. El trebuie să aibă afișate, la primul nivel, categoriile principale de produse. Dacă, în schimb, acestea sunt ascunse sub o categorie principală de genul Magazin/Shop/Catalog Produse, atunci utilizatorului îi va fi mai greu să-și dea seama pe ce fel de site se află și ce tipuri de produse poate găsi aici.

2. Homepage-ul unui magazin online trebuie să ghideze utilizatorul în procesul de navigație
De multe ori, vizitatorii se orientează unde să navigheze în magazin folosind homepage-ul. Fie că au aterizat aici, fie că au navigat aici după ce deja au vizitat mai multe pagini de categorii sau produse, pagina principală trebuie să ajute în navigație.
Acest rol este îndeplinit prin 3 elemente principale: meniul principal, câmpul de căutare și conținutul afișat pe pagină. Acest conținut trebuie să ghideze userul spre categorii de produse populare și să servească ca inspirație pentru cei care nu știu exact ce vor.

3. Homepage-ul unui magazin online trebuie să influențeze percepția vizitatorului și să transmită încredere
Un homepage neglijat va transmite un mesaj negativ legat de brandul tău. În schimb, un homepage actualizat, cu imagini de calitate, care să fie reprezentative pentru produsele pe care le oferi, te va ajuta să creezi o impresie bună.
Comunicarea unui USP (unique selling proposition), a beneficiilor pe care le au clienții care comandă de la tine, a unor testimoniale sau a unor branduri cunoscute pe care le comercializezi, te va ajuta atât în vânzare cât și în câștigarea încrederii vizitatorului. Aceste aspecte sunt foarte importante mai ales pentru userii care ajung pentru prima dată în magazinul online.
Bune practici pentru homepage-ul unui magazin online
1. Afișează o gamă reprezentativă de produse pentru oferta ta
Afișează cel puțin 30%-40% din tipurile de produse pe care le oferi. Dacă vinzi, să zicem, preponderent încălțăminte, dar în oferta ta ai și multe accesorii, cosmetice și vinzi și haine de damă, asigură-te că pe pagina principală le incluzi și pe acestea. Desigur, accentul trebuie să cadă pe produsele pe care le ai majoritar în ofertă, dar ai grijă să nu creezi o imagine greșită asupra catalogului de produse. Dacă prezinți puține tipuri de produse, oamenii vor subevalua oferta magazinului tău.
Să luăm exemplul unui vizitator care caută produse de beauty pe care tu le ai în ofertă, dar ajunge pe homepage-ul magazinului. Acesta vede doar bannere cu încălțăminte și trage concluzia că în cadrul site-ului nu va găsi ceea ce dorește. În acest caz sunt șanse mari ca userul să părăsească site-ul și să caute în altă parte.

O metodă bună pentru a indica ce tipuri de produse oferi este să promovezi cele mai importante categorii de produse pe pagina principală. Această abordare este utilă în special pe dispozitivele mobile. În cazul acestora ecranul telefonului este mic, informația care încape într-un ecran este puțină, iar meniul este ascuns (hamburger menu). Astfel, oamenii își formează mult mai greu o imagine de ansamblu asupra site-ului și asupra ofertei de produse. Afișarea categoriilor importante pe homepage va ajuta în acest sens.
2. Nu trimite utilizatorul spre selecții de produse prea mici
În general, vrei să trimiți userii spre categorii populare. Chiar dacă trimiți spre o selecție de produse mai redusă, asigură-te că atributele sunt aplicate ca filtre pe care utilizatorii le pot elimina pentru a ajunge la o selecție mai mare de produse.

De exemplu, vinzi canapele, dar pe homepage vrei să promovezi canapelele la reducere de la un anumit brand. Atunci, ideal ar fi ca și brandul și atributul de reducere să fie aplicate ca filtre în pagina unde trimiți userul. În acest mod, dacă utilizatorul nu găsește ceea ce caută în selecția propusă, poate dezactiva filtrele pentru a vedea o selecție mai cuprinzătoare.
Ține cont că persoanele care vizitează un site nu sunt foarte atente la ce este scris pe bannere și de multe ori dau click fără să citească. De aceea, e recomandat să nu trimiți înspre selecții de produse foarte limitate. Dacă utilizatorul ajunge la o selecție restrânsă, ar putea crede că aceea e toată oferta pentru tipul respectiv de produse. Prin urmare, sunt șanse mari să părăsească site-ul.
Promovăm categorii de produse sau produse?
Dacă ai în catalog doar câteva produse, atunci poți promova pe bannerele din homepage direct oferte care să ducă la cele mai populare produse. În schimb, dacă în catalogul tău se regăsesc mii de produse, promovarea unui singur produs într-o secțiune de banner pe homepage poate să nu fie o idee atât de bună. Mai bine folosește spațiul prețios din pagina principală pentru a promova categorii mai largi de produse.
Pe de altă parte, sliderele cu produse pot fi folosite cu succes și ajută la reprezentarea ofertei de produse. În cazul produselor dintr-un slider, userul care dă click pe un produs știe cu certitudine că va ajunge pe o pagină de produs. Asta nu se întâmplă și cazul unui banner, care promovează un singur produs, caz în care utilizatorul poate crede că imaginea produsului este de fapt o imagine reprezentativă pentru o categorie.
De asemenea, sliderele de produse sunt foarte eficiente atunci când recomandările din ele se bazează pe interesele vizitatorului. Aceste recomandări pot fi bazate pe achiziții din trecut sau pe pe istoricul de navigare în magazin.
3. Evită bannerele cu rotație automată, mai ales pe dispozitivele mobile
Bannerele cu rotație automată sunt elemente care distrag atenția. Acestea pot încurca sau frustra potențialul client, în special pe dispozitivele mobile. Pe mobil, ocupă mult spațiu din ecran și deseori creează probleme grave în experiența clienților.

Bannerele rotative sunt adesea ineficiente. Rata de interacțiune cu acestea este scăzută. De exemplu, În cazul unui studiu care a studiat interacțiunea cu bannerele rotative, derulat de universitatea Notre-Dame, doar 1% din vizitatorii unui site au dat click pe bannerul rotativ static. Dintre aceste clickuri, 84% au fost date pe bannerul de pe prima poziție. În cazul bannerelor cu rotație automată, interacțiunea a fost mai ridicată (8.8%), iar primul slide a primit 40% din clickuri. Numărul de click-uri a scăzut progresiv pe măsura ce pozițiile au avansat.
Dacă te gândești să implementezi astfel de bannere la tine în magazin, e bine să știi că atât că aduc o serie de riscuri și probleme și anume:
- Bannerele cu rotație automată reduc vizibilitatea conținutului. Mulți useri le ignoră complet din cauză că le asociază cu reclame și suferă de banner blindness.
- Bannerele cu rotație automată pe mobil oferă un control redus și enervează utilizatorii. Chiar dacă pe desktop poți opri rotirea automată atunci când userul ajunge cu cursorul peste banner, pe mobil nu ai această opțiune deoarece este dificil să-ți dai seama de intenția utilizatorului.
- Utilizatorii nu au timp să citească informația de pe banner. Rotirea automată va face ca un banner să fie vizibil doar câteva secunde. Acesta este un timp scurt în care bannerul trebuie să capteze atenția, iar userul trebuie să aibă timp să citească ce scrie pe el.
Pentru mai multe detalii despre bannerele rotative statice sau automate și detaliile de care trebui să ții cont la implementarea lor citește articolul Folosim sau nu bannere rotative în magazinul online?

4. Evidențiază câmpul de căutare
Utilizatorii care ajung direct pe homepage vor folosi această pagină pentru a găsi produse de interes. Asta se întâmplă fie prin accesarea meniului de produse, fie prin găsirea unor categorii sau produse de interes pe homepage, fie prin funcția de căutare.
Un comportament des întâlnit în cazul persoanelor care știu ce produs sau tip de produs își doresc este să utilizeze funcția de căutare. De multe ori, când sunt pe homepage, nici nu se mai uită peste conținutul prezent pe pagină ci trec direct la căutare. De aceea, câmpul de search trebuie să fie ușor de reperat și vizibil. O persoană care ajunge pe pagină trebuie să identifice unde se află câmpul de căutare dintr-o privire.
Poți chiar evidenția ușor mai mult câmpul de search pe homepage, în comparație cu alte pagini. Asta se poate face prin adăugarea unui border sau a unui contrast mai mare. Cu toate acestea, ai grijă să fii consecvent cu locația în care plasezi câmpul de căutare și cu stilizarea acestuia și pe celelalte pagini.
Concluzie
Homepage-ul sau pagina principală a magazinului online este mai mult decât o carte de vizită. Este locul unde vizitatorii deseori se orientează după produsele dorite sau își încep căutarea. Este locul unde mulți vizitatori recurenți aterizează prima dată, fie introducând adresa site-ului direct în bara de căutare a browserului, fie după o căutare pe Google.

De aceea, e important să te asiguri că homepage-ul magazinului tău online îndeplinește cu succes 3 roluri:
- ajută userii să-și dea seama pe ce tip de site sunt și ce ofertă de produse este disponibilă
- ajută userii să se orienteze în găsirea produselor de interes
- transmite o imagine pozitivă despre brandul tău și contribuie la construirea încrederii
Îți doresc mult succes și dacă ești interesat de optimizarea magazinului online îți recomand și următoarele articole: