Un potențial client care nu găsește produsul dorit va pleca să caute în altă parte. Află din acest articol cum folosesc userii funcția de căutare în magazinele online și de ce detalii de implementare să ții cont.
Cuprins
- De ce e importantă funcția de căutare în magazinele online?
- Pentru ce tip de magazine este importantă funcția de căutare?
- Cum caută userii produsele în magazinele online folosind search-ul? Tipuri de căutări
- Ce înseamnă o funcție de search care oferă o experiență de căutare bună?
- Pagina de rezultate – cum ghidăm utilizatorul?
- Concluzie
Funcția de căutare (search) este una din metodele pe care potențialii tăi clienți o folosesc pentru a găsi produsele dorite. O metodă alternativă, extrem de utilizată, este navigarea prin categoriile site-ului. În funcție de tipul și dimensiunea magazinului online, userii vor utiliza ca strategie principală fie funcția de căutare, fie navigarea prin ierarhia de categorii ale site-ului.

Search-ul este și aria în care multe magazine online suferă. Experiența de căutare este, de multe ori, una nesatisfăcătoare pentru potențialii clienți, determinându-i să recurgă la alternative de a găsi produsul sau să părăsească site-ul.
1. De ce e importantă funcția de căutare în magazinele online?
Dacă potențiali clienți nu găsesc ceea ce caută, nici nu vor cumpăra de la tine. Când experiența de căutare în magazinul online este deficitară, atunci utilizatorii nu vor reuși să găsească produsele cele mai potrivite pentru ei.
Când rezultatele căutării lor sunt puțin relevante sau chiar nu returnează produsele dorite, userii pot trage concluzia că magazinul nu are acele produse chiar dacă ele există pe site. În acest caz, fie abandonează, fie într-un caz fericit, apelează la o metodă diferită de căutare (ex. navigare prin meniul site-ului).


Dat fiind faptul că experiența de căutare este inferioară în majoritatea magazinelor online, ea este zona pe care dacă o pui la punct poate fi un avantaj competitiv major pentru tine. Cu toate acestea, nu toate magazinele ar trebui să prioritizeze această zonă. Efortul de a optimiza funcția de căutare este considerabil. Vom vedea mai jos care sunt acele magazine care ar trebui să ia în calcul optimizarea căutării și care ar fi mai bine să-și investească resursele în alte direcții.
2. Pentru ce tip de magazine este importantă funcția de căutare?
Nu pentru toate magazinele online și verticalele este la fel de importantă funcția de căutare. De exemplu, pentru un magazin mic de designer, cu 100 produse, funcția de search este mult mai puțin importantă decât pentru un magazin generalist, cu zeci de mii de produse (ex. eMAG.ro vs. andrahandaric.com).
De obicei, în magazinele care au o gamă mare de produse (mii sau zeci de mii de produse) sau o varietate de categorii, search-ul este mai utilizat. În aceste cazuri, efortul de a căuta prin categoriile de produse sau prin paginile cu mii de repere este foarte mare.
Pe de altă parte, în magazinele cu un catalog mic de produse, magazinele de brand sau magazinele direct-to-consumer (DTC) de nișă, strategia de căutare cea mai utilizată este navigarea prin categoriile site-ului. Doar atunci când aceasta eșuează, userii recurg la funcția de căutare. În aceste cazuri, e mai bine ca efortul de optimizare să fie direcționat spre alte zone ale site-ului precum navigarea sau paginile de produs.
Citește și Pagina de produs a magazinului online – Layout și conținut pentru optimizarea conversiilor
3. Cum caută userii produsele în magazinele online folosind funcția de căutare? Tipuri de căutări
În funcție de termenii de căutare pe care userii îi folosesc, căutările sunt de mai multe tipuri. Cele mai frecvente sunt:
1. Căutare exactă după numele produsului sau SKU (ex. Laptop Acer Gaming 17.3” Predator Helios).
Acest gen de interogări apar atunci când userul știe exact ce vrea, a făcut research în prealabil și de multe ori copiază numele produsului din altă parte. Pentru ca acest tip de căutare să aibă rezultate bune, este important ca simbolurile sau abrevierile să fie acceptate și corect interpretate.
Uneori utilizatorii caută după ID/SKU. Când vizitatorul face o astfel de interogare, acesta poate fi trimis direct către pagina produsului.
2. Căutare după tipul produsului (ex. măsuță cafea).
Acest tip de interogare este extrem de utilizat. Când fac o astfel de căutare, vizitatorii își doresc să acceseze o anumită categorie sau grup de produse. În acest caz, e important ca toate rezultatele relevante pentru acea categorie să fie afișate, chiar dacă pe site nu există exact acea denumire de categorie. De exemplu, un utilizator poate căuta aceleași produse cu termeni diferiți de căutare (rochii gravide sau rochii sarcină). Oricare din aceste două interogări ar trebui să afișeze aceleași rezultate. Pentru ca asta să se întâmple, este necesară configurarea sinonimelor.
Pentru a ajunge la rezultate foarte relevante pentru acest tip de căutare poți:
- afișa categoria de produse în sugestiile de căutare în timp real (auto-suggest)
- direcționa userul direct în categoria respectivă de produse după ce a trimis căutarea (dacă ea există în catalogul magazinului)
3. Căutare după atributele/caracteristicile produsului
În acest caz, utilizatorul introduce în termenul de căutare atribute sau specificații ale produsului. Acesta poate adăuga unul sau mai multe atribute: (ex. canapea extensibilă sau canapea extensibilă gri). Pentru a afișa rezultate bune, funcția de căutare trebuie să ia în calcul și informații din pagina de produs, atribute, specificații, taguri sau filtre.
Dacă există filtre care să corespundă termenului de căutare introdus, utilizatorul poate fi direcționat către pagina categoriei de produse, cu filtrul aplicat. De exemplu, un user care a căutat tricou damă alb, poate fi trimis către categoria Tricouri Damă, în care filtrul de culoare alb a fost aplicat. În acest mod se va asigura relevanța rezultatelor.

Exemple de atribute căutate frecvent sunt brandul, culoarea, mărimea, specificațiile tehnice, materialul sau prețul.
4. Căutare tematică
Căutările tematice sunt mai vagi și rareori corespund cu categoriile existente în magazin (ex. rochie de primăvară, masă living). Acest tip de căutare este mai dificil de optimizat deoarece este subiectivă și necesită adăugarea de taguri pe produse. Pentru a determina cât de multe interogări din magazinul tău sunt tematice și care sunt cele care trebuie prioritizate, consultă istoricul de căutare din magazinul tău.
5. Căutare după simptom
Uneori potențialii clienți nu știu exact ce produs caută, dar știu problema pe care doresc să o rezolve. Astfel, recurg la căutări după simptom sau problemă (ex. sirop durere gât, cremă mâini uscate). Acest gen de căutări sunt mai răspândite în industriile farmaceutică și cosmetică sau în cazul produselor îngrijire și curățenie.


Mai există și alte tipuri de căutări, dar cele descrise mai sus sunt cel mai frecvent întâlnite.
Ce înseamnă o funcție de search care oferă o experiență de căutare bună?
Oferă rezultate relevante
Pare de la sine înțeles că funcția de căutare trebuie să returneze rezultate relevante. Cu toate acestea, este mai greu de realizat decât pare. Pentru ca funcția de search să afișeze produse relevante pentru cele mai multe tipuri de căutare, aceasta trebuie să caute informații în titlul, atributele și descrierea produsului, în tagurile de produs și filtre. De asemenea, trebuie să ia în calcul sinonimele, abrevierile, simbolurile sau regionalismele utilizate de useri.
Returnează alternative la căutările fără rezultate
O căutare fără rezultate este descurajantă pentru utilizator. Dacă nu există niciun produs care corespunde termenului de căutare, trebuie să îi oferi utilizatorului alternative la produsul căutat și să-i sugerezi alternative la termenul căutat.
Desigur, poți reduce căutările fără rezultate prin afișarea sugestiilor de căutare, prin autocorectarea greșelilor de scriere și prin suportarea a cât mai multor tipuri de căutare.
Oferă sugestii de căutare care să ghideze utilizatorul
Oferirea sugestiilor de căutare în timp real este o metodă grozavă pentru a ajuta vizitatorul să găsească produsele pe care le caută. Sugestiile apar în caseta (dropdown-ul) aferent barei de căutare, în timp ce utilizatorul tastează. Acestea pot fi:
- termeni de căutare
- categorii de produse
- produse
- categoriile în care să se efectueze căutarea unui anumit termen (apar în dreptul termenului de căutare)
- termeni care corectează eventualele greșeli de scriere (auto-correct)

În cazul în care se implementează funcția de completare automată (autocomplete) în cadrul search-ului, trebuie să ai în vedere câteva detalii:
- Cuvintele sau caracterele auto-completate trebuie evidențiate
- Categoriile de produse trebuie diferențiate de restul textului prin stilizare
- Funcția de auto-complete trebuie să completeze, în primul rând, termenul de căutare al utilizatorului și nu să ofere direct sugestii de produse
- Să nu ofere sugestii doar de produse. Multe dintre căutări sunt mai generale, după tipul de produs sau atribute ale produsului. Așadar, userul se așteaptă să fie trimis la o listă de rezultate, nu la o pagină de produs.


Corectează eventualele greșeli de scriere
E păcat ca un user să nu găsească produsul doar pentru că a introdus greșit termenul de căutare. Ideal ar fi ca aceste greșeli să fie corectate, în timp real, în căsuța de căutare. De asemenea, dacă userul a introdus un termen greșit se pot afișa rezultatele pentru termenul corect. E recomandat să se menționeze pe pagină pentru ce termen de căutare sunt afișate acestea, cu posibilitatea ca userul să poată alege să caute în continuare după termenul introdus inițial.
Este ușor de găsit pe site
În cazul în care funcția de căutare este importantă pentru tipul magazinului online, atunci aceasta trebuie să fie vizibilă și ușor de reperat în site. De preferat este ca, în această situație, bara de căutare să fie deschisă. În cazul în care search-ul nu este metoda principală de a găsi produse pe site, se poate afișa doar simbolul de search (lupa), care la click deschide bara de căutare.
Reține termenul de căutare după ce utilizatorul a efectuat căutarea

De multe ori căutarea unui produs este un proces iterativ. Userul începe cu un termen mai generic, apoi, în funcție de rezultate, continuă cu termeni mai specifici, până se apropie de rezultatele pe care le dorește. De aceea, pentru e evita un efort inutil în plus, e recomandat să păstrezi termenul de căutare în bara de search după ce userul a efectuat căutarea.
Are un buton de Submit al căutării în bara de căutare
Chiar dacă se poate trimite termenul de căutare cu un simplu enter sau tap pe lupa din tastatură (pe mobile), unii utilizatori vor căuta acest buton de Submit, în special pe dispozitivele mobile. Acest buton este simbolizat, de obicei, cu o lupă. S-a observat în unele studii de uzabilitate, că în lipsa acestuia, o parte din useri nu au știut cum să trimită căutarea.

Suportă sinonime, simboluri și abrevieri
De multe ori vizitatorii vor căuta produse care sunt în magazin cu o anumită denumire folosind alte cuvinte sinonime. De exemplu, un laptop de gaming poate fi căutat și cu termenul laptop jocuri. Rezultatele ar trebui să fie aceleași pentru cei doi termeni. De asemenea, pentru dimensiunea diagonalei unui TV, utilizatorii pot introduce cuvântul inch, abrevierea in sau folosind simbolul ″.

Toate acestea trebuie luate în considerare când se realizează logica funcției de căutare. În același timp, e indicat ca administratorii magazinelor online să urmărească periodic istoricul (log-urile) de căutare din magazinul online. Descoperind sinonimele, abrevierile și simbolurile utilizate de vizitatorii lor vor putea îmbunătăți rezultatele căutării.
4. Pagina de rezultate – cum ghidăm utilizatorul?
Potențialul client a efectuat o căutare în magazin. Aceasta a returnat sute sau mii de rezultate. Cum putem să-l ajutăm să se orienteze rapid și să găsească cele mai relevante produse pentru el? Iată câteva aspecte care se pot implementa în acest scop:
Afișează numărul de rezultate în partea de sus a paginii
Acest lucru îl va ajuta pe user să constate dacă numărul produselor rezultate este prea mare sau prea mic. Va realiza dacă e nevoie să-și restrângă căutarea adăugând noi termeni sau dimpotrivă, să facă o căutare mai generală. Numărul de rezultate trebuie să fie vizibil și să nu se piardă printre alte elemente.

Afișează filtre rapide în partea de sus a paginii
Filtrele rapide îl ajută pe vizitator să ajungă la o categorie mai restrânsă, dar relevantă pentru el. Deoarece vizitatorii nu știu ce ofertă de produse are magazinul online, vor începe cu termeni de căutare generici. Filtrele îi ajută să restrângă aceste căutări generale la produse relevante pentru ei. Plasarea lor în partea de sus a paginii va încuraja utilizarea lor.

Permite excluderea accesoriilor din listă
Acest lucru este super util mai ales atunci când utilizatorii vor sorta lista de rezultate după preț, de la cel mai ieftin la cel mai scump. În acest tip de sortări, listele de produse sunt adesea poluate de accesorii. Prin posibilitatea excluderii lor din rezultate îi vei da userului opțiunea de a crea o listă cu rezultate mai relevante.

5. Concluzie
Am văzut în acest articol că strategia de căutare prin funcția de search este importantă mai ales pentru magazinele cu un catalog mare de produse. Din păcate, este și zona unde cele mai multe magazine online au de suferit.
Dacă ai un magazin cu mii sau zeci de mii de produse merită să iei în calcul optimizarea acesteia. Dacă, în schimb, magazinul are un catalog mic de produse sau este un magazin DTC de nișă, optimizarea altor zone ale site-ului ar trebui să fie prioritare.
Citește și Greșeli frecvente care îngreunează navigarea în magazinele online