Recent am avut ocazia să navighez prin mai multe magazine online autohtone în căutarea unor produse pentru amenajarea locuinței. Din păcate, nu pot zice că multe magazine mi-au făcut treaba ușoară și am putut găsi rapid ceea ce mă interesa.

De multe ori am închis frustrată site-ul. Fie din primele minute dacă shop-ul chiar avea probleme majore care împiedicau navigarea sau filtrarea produselor (ex. filtrele nefuncționale de pe Favi.ro), fie după un timp în care am vizualizat sute de produse care nu corespundeau cu ceea ce-mi doream. Asta înseamnă vânzări pierdute pentru magazinele online și timp irosit pentru mine.

Așadar, am creat o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le-am întâlnit în magazinele online. Acestea îngreunează navigarea și identificarea produselor relevante pentru consumatori. Astfel de greșeli înseamnă potențiali clienți pierduți, mai ales pentru magazinele online cu un trafic semnificativ. 

1. Userul nu este întors în lista de produse în poziția de unde a plecat, atunci când revine de pe pagina produsului

Una dintre cele mai frustrante lucruri în navigare pentru user este să fie nevoit să reia din nou acțiuni pe care le-a făcut deja. 

Atunci când un utilizator este pe pagina unui produs pe care a ajuns dintr-o listă de produse și dă back, acesta trebuie trimis în listă la produsul de unde a plecat și nu în capul sau la finalul listei. Dacă este trimis înapoi la începutul listei de produse, înseamnă că va trebui să scrolleze din nou prin produse pe care le-a vizualizat deja, irosind timp si energie. Dacă observă un asemenea comportament, este posibil ca userul să evite să mai deschidă paginile de produs sau pur și simplu să renunțe la a naviga pe acel site. 

2. Liste cu prea multe produse, greu de filtrat

Nordashop.ro – Deși sunt foarte multe produse în categoria Lustre, sunt implementate doar filtre generale precum furnizor, preț, culoare. Filtrele specifice categoriei Lustre (cum ar fi stilul, numărul de becuri, sau materialul) ar ajuta vizitatorii să găsească mai ușor și repede un produs pentru nevoile lor, fără a fi nevoiți să parcurgă pagini întregi de produse.

Atunci când ajungi în liste cu sute sau mii de produse, opțiunile de filtrare devin extrem de relevante. Ceea ce am observat în cazul mai multor magazine home-deco este că unele categorii de produse au doar filtre generale (preț, culoare, brand). Acestora le lipsesc filtrele specifice tipului de produs, care ar ajuta userul să găsească ceva mulat pe dorințele lui.

Ioooi.ro nu permite selecția mai multor filtre deodată, forțând userul să navigheze liste prea restrânse de produse, în caz că aplică filtre.

Dacă utilizatorul trebuie să navigheze prin liste cu sute sau mii de produse, efortul cognitiv este mare. Prin urmare cresc șansele să abandoneze site-ul dacă nu găsește ceva relevant rapid. 

De exemplu, în cazul unui covor, un element important este dimensiunea covorului sau înălțimea firului. La cele mai multe dintre site-uri înălțimea firului nu a fost o opțiune disponibilă în interfața de filtrare. De asemenea, în cazul dimensiunii, prea multe opțiuni încurcă în loc să ajute. Dacă există prea multe dimensiuni listate, este preferabil să folosești intervale în loc să ai peste 20 opțiuni. Dacă nu permiți selecția mai multor filtre odată, fără a închide interfața de filtrare, acest aspect e cu atât mai important. 

Vivre.ro – În cadrul categoriei covoare, pentru atributul dimesiune covor sunt peste 30 opțiuni disponibile. Este dificil pentru un user să bifeze toate opțiunile care l-ar interesa, în special pe mobile unde interfața se închide după selecția unei opțiuni. O abordare mai bună pentru dimensiune ar fi setarea unor intervale.

3. Interfața de filtrare permite filtre multiple, dar reîncarcă pagina după aplicarea fiecărui filtru

Atunci când ai o listă cu mii de produse, aplicarea unei singure opțiuni de filtrare nu va fi suficientă pentru a ajunge la o listă de produse digerabilă. Așadar, userul va dori să aplice mai multe filtre.

Dacă interfața de filtrare se închide după selecția unei opțiuni, atunci userul va trebui să aștepte încărcarea rezultatelor și apoi să o redeschidă pentru a selecta alte opțiuni de filtrare. Asta înseamnă timp în plus consumat și acțiuni repetitive, care frustrează userii. De asemenea, un astfel de comportament nu încurajează filtrarea listelor de produse. Prin urmare, acestea vor fi poluate de multe produse care nu corespund nevoilor și dorințelor consumatorilor.

Atenția și timpul oamenilor sunt limitate, așadar e bine să încurajezi filtrarea atunci când există multe produse în magazin.

The Home – pe mobile, interfața de filtrare se închide după aplicarea fiecărei opțiuni, facând dificilă selecția multiplă a filtrelor.

O abordare recomandată în cazul interfeței de filtrare este să încarci rezultatele în fundal fără a închide fereastra de aplicare a filtrelor. O altă abordare bună este să încarci rezultatele doar la acțiunea utilizatorului pe butonul Aplică Filtrele. Dacă se utilizează buton Aplică filtrele, acesta trebuie să fie permanent vizibil în interfața de filtrare (sticky). 

Elefant.ro folosește o interfață de filtrare cu buton de Aplică filtrele. Astfel permite selecția ușoară a mai multor opțiuni odată.

4. Tipar de navigare care încalcă convențiile web

Oamenilor le ia timp și energie să învețe lucruri noi. Când suntem în căutarea unor produse online nu suntem chiar în mindset-ul de a învăța. Mai degrabă dorim să ne îndeplinim obiectivele cât mai repede și cu cât mai puțin efort. De aceea, încălcarea convențiilor web este costisitoare pentru business-urile online și trebuie făcută doar dacă a demonstrat că aduce destulă valoare încât să merite.

Încălcarea convențiilor web când vine vorba de navigarea în magazinele online este cu atât mai sensibilă. Modurile de a naviga în magazinele online sunt relativ similare și au fost învățate de-a lungul anilor. Schimbarea lor poate fi dăunătoare pentru experiența utilizatorului și pentru business.

Un exemplu de modificare a pattern-urilor de navigare se poate observa pe site-ul Zara. Aici, pe varianta mobile, când dai swipe în galeria de imagini a unui produs, ajungi pe pagina altui produs în loc să vizualizezi următoarele imagini din galerie. Pentru a vizualiza fotografiile din galerie, trebuie să scrollezi pagina în jos, ceea ce nu este un comportament previzibil pentru user. Chiar și atunci când userul deprinde modul în care funcționează navigarea în pagina de produs, reflexele pot fi mult mai puternice. El ajunge să repete comportamentele pe care le-a învățat deja navigând pe alte site-uri. Astfel va face acțiuni pe care nu intenționează să le facă.

5. Paginație prea mică, mai ales pe mobile 

Deși abordarea în care se încarcă mai multe produse cu buton Încarcă mai multe (Load more) este preferabilă, multe site-uri încă folosesc paginația. Aceasta poate fi problematică, atunci când link-urile aferente paginilor și zonele de click sunt prea mici și apropiate unele de celelalte. Utilizatorii se vor chinui să dea click/tap pe pagina următoare, dar de multe ori vor apăsa greșit dacă spațiul dintre cifre este prea mic. 

The Home – Paginația pe mobile este prea mică, spațiul de tap/click fiind insuficient pe mobile.

Spațiul de tap/click pe mobile (tappable area) trebuie să fie de 5-7 mm pentru a preveni clickurile accidentale. Nu există degete prea groase, ci doar zone de click prea mici. 

6. Nu sunt implementate breadcrumbs pe pagina de produs

Breadcrumbs sunt foarte utile pentru navigare, mai ales cele de pe pagina de produs. Cu ajutorul acestora utilizatorul poate ajunge ușor în categoria/subcategoria din care produsul face parte. Și asta cu un singur click.

Vivre.ro – Sunt afișate breadcrumbs pe pagina de produs, facilitându-se navigarea în categoriile din care produsul face parte.

Dacă nu există breadcrumbs pe pagina de produs, userul va fi nevoit să navigheze utilizând meniul sau bara de căutare pentru a găsi produse similare. Asta presupune mult mai mult efort și acțiuni din partea lui, iar unii vizitatori chiar vor abandona. 

Dacă un potențial client ajunge pe pagina produsului din motoarele de căutare, atunci el nu va ști exact în ce categorie din site se regăsește produsul vizualizat în absența breadcrumbs. Asta reprezintă o problemă dacă produsul în cauză nu este exact ceea ce caută utilizatorul și dorește să mai vizualizeze unele similare.

Mobexpert.ro – Pe varianta pentru mobile nu sunt implementate breadcrumbs pe pagina de produs, fiind dificilă navigarea în categoriile din care produsul face parte.

Într-un magazin online cu multe categorii și subcategorii, este posibil ca userul să nu-și dea seama unde să găsească produse asemănătoare. În aceste cazuri existența breadcrumbs poate salva situația.

Citește și articolul Breadcrumbs în magazinul online – Le afișăm sau nu?

7. Poți adăuga produse la lista de dorințe doar dacă ai cont pe site

Este bine cunoscut că userii ezită să-și facă conturi în magazinele online. Asta e valabil mai ales dacă este un magazin mai puțin cunoscut, de unde userul nu are intenția de a cumpăra recurent. Chiar și cei care au un cont, uneori își uită datele de logare. Așadar vor prefera să navigheze sau să comande fără a se loga în cont. 

Un wishlist este util utilizatorilor în procesul de shopping, mai ales în industriile unde aspectul contează. Acolo ei mai degrabă scanează liste lungi de produse și doresc să le salveze pe cele preferate într-o listă.

Citește și articolul Obligăm sau nu utilizatorii să-și creeze un cont pentru a plasa comanda?

8. Filtrele aplicate nu sunt afișate în lista de produse

Atunci când utilizatorii aplică filtre, este util ca acestea să fie afișate în capul listei de produse. Astfel ei vor ști exact ce filtre au aplicat pe acea listă și vor putea elimina repede filtrele, în caz că lista devine prea restrânsă.

Acestea sunt foarte practice și atunci când vizitatorii aplică filtre din greșeală. În aceste cazuri vor putea identifica repede dacă au aplicat filtre pe care nu intenționau să le aplice. 

vidaXL afișează filtrele aplicate în partea superioră a listei de produse. Astfel userul știe exact ce filtre a aplicat și le poate elimina ușor, direct din listă.

9. Informații repetitive sau irelevante în lista de produse

Când se află în lista de produse, vizitatorii doresc să afle informațiile cele mai importante despre un produs, care să-i ajute să decidă dacă să-l investigheze mai în detaliu, sau să treacă la următoarele. Acestea sunt în general fotografia, numele produsului și cateva caracteristici esențiale. Caracteristicile esențiale pot fi, în funcție de tipul produsului:

  • brandul
  • variațiile disponibile
  • specificații care-l diferențiază de alte produse (dimensiune, caracteristici tehnice etc.)
luminam.ro – În listingul de produse sunt afișate informații repetitive, care nu sunt importante pentru utilizator în momentul în care vizualizează lista de produse (expediere rapideă numărul de bucăți în stoc, 3D foto, butonul de adaugă în coș). Acestea încarcă inutil interfața și distrag atenția de la elementele importante.

Informațiile legate de stoc, data estimată de livrare sau alte detalii care se repetă la toate produsele e mai bine să fie păstrate pentru pagina produsului. Acestea încarcă interfața și obosesc inutil userul.

Citește și Pagina de produs a magazinului online – Layout și conținut pentru optimizarea conversiilor

10. Accesoriile poluează listele de produse

Accesoriile care sunt disponibile într-o categorie de produse ar trebui să poată fi înlăturate din listă, dacă utilizatorul decide asta. Ar fi ideal ca userul să poată selecta dacă accesoriile să apară sau nu în lista de produse pe care o vizualizează. 

De cele mai multe ori acestea poluează listele de produse, mai ales atunci când sunt numeroase sau când userul sortează după cel mai mic preț.

Ikea.ro – lista de canapele este poluată de accesorii, iar userul nu poate selecta să nu vadă aceste produse în listă. Asta face ca sortarea după cel mai mic preț să nu fie foarte relevantă pentru utilizator.

Concluzie

Magazinele online pot îmbunătăți considerabil experiența de navigare și facilita găsirea de produse. La capitolul filtre și interfață de filtrare cele mai multe shop-uri online au probleme. Dacă administrezi un shop cu mii de produse, atunci această zonă trebuie să devină prioritară pentru optimizare.

Chiar dacă par lucruri minore, aceste greșeli sunt costisitoare pentru magazinele online și pun bețe în roate utilizatorilor în drumul lor spre achiziție.

Avatar
Autor

Oana Chiriac este specialist certificat în eCommerce UX de Baymard Institute și în optimizarea ratei de conversie de CXL Institute. Activează în zona de eCommerce & marketing digital de peste 9 ani. În prezent, oferă și consultanță pentru magazinele online în vederea optimizării conversiei și a experienței de utilizare (UX).

Scrie un comentariu