Fotografiile de produs sunt esențiale pentru succesul unui magazin online. Clienții au nevoie de suficiente informații pentru a lua decizia de a cumpăra. Pagina de produs trebuie să educe și să informeze despre beneficiile acestuia, atât prin imagini, cât și prin descriere.
Fotografiile de produs în magazinul online
Imaginile, video-urile și descrierile lucrează împreună pentru a oferi o imagine cât mai completă asupra produsului.
Fotografiile sunt cel mai vizualizat și utilizat conținut de pe pagina de produs. Majoritatea utilizatorilor (56%) își încep navigarea într-o pagină de produs uitându-se la imaginile disponibile, chiar înainte de a se uita la titlu, preț sau descriere.
Baymard Institute
Utilizatorii se bazează îndeosebi pe galeria de imagini pentru a evalua produsul și pentru a răspunde la întrebările pe care le au.
Cât de importante sunt fotografiile de produs pentru a vinde?
Imaginile vând – acesta este adevărul. În lumea comerțului electronic, unde interacțiunea cu produsul nu este posibilă, fotografiile au și rolul de a compensa lipsa experiențelor senzoriale.
Fotografiile de produs reprezintă conținutul cel mai vizualizat și utilizat de pe pagina de de produs. Majoritatea utilizatorilor (56%) își incep navigarea într-o pagină de produs uitându-se la imaginile disponibile, chiar înainte de a se uita la titlu, preț sau descriere.
Vizualizarea fotografiilor este principala modalitate prin care vizitatorii evaluează dacă un produs este potrivit și merită să treacă mai departe la documentare.
În online, potențialul client nu poate inspecta produsul ca într-un magazin fizic. Nu-l poate atinge sau lua în mână și nu-și poate da seama ușor de dimensiunile produsului. De aceea, imaginile trebuie să compenseze lipsa interacțiunii fizice.
Un produs e bine să aibă cel puțin 5 imagini, care să ofere o imagine de ansamblu asupra lui. Cei mai mulți oameni nu vor cumpăra un produs dacă imaginile nu furnizează suficiente informații despre acesta. Doar o fotografie cu produsul văzut dintr-un singur unghi nu va fi suficientă pentru a convinge.

Am putea crede că în cazul industriilor mai tehnice, imaginile nu sunt atât de importante ca în cazul industriilor fashion sau home&deco. Practica ne arată însă, că utilizatorii folosesc imaginile pentru a evalua caracteristici chiar și în cazul produselor tehnice (ex. dimensiuni, anumite funcționalități, calitatea materialelor etc.). Chiar dacă aceste caracteristici sunt incluse în descriere, deseori oamenii nu le citesc și utilizează imaginile pentru a trage concluzii cu privire la ele.
Fotografiile nu au doar rolul de a transmite informații despre produse, ci și de a-i face pe potențialii cumpărători să se entuziasmeze la gândul de a le avea.
6 tipuri de fotografii pe care să le folosești pe paginile de produs ale magazinului online
Magazinele online, mai ales cele de nișă, ar trebui să realizeze interviuri cu persoane din publicul țintă pentru a descoperi ce întrebări au referitor de acel gen de produse. Vor putea apoi utiliza insight-uri obținute pentru a decide:
- ce tip de imagini să prezinte pe pagina produsului
- cum să comunice informațiile care contează prin descrieri
- ce beneficii să scoată în evidență pentru a vinde
Pentru ca întrebările utilizatorilor să-și găsească un răspuns, un magazin online poate include următoarele tipuri de fotografii de produs:
1. Fotografii de produs pe fundal neutru, din diferite unghiuri
Fotografiile pe fundal alb sunt clasice în magazinele online. Ele prezintă produsul din diferite unghiuri, pe un fundal monocolor (în general alb sau gri), fără a distrage atenția cu alte elemente. În cazul magazinelor de fashion, deseori se folosesc manechine pentru fotografiile de produs.

Aceste imagini sunt obligatorii în magazinul online, dar nu sunt suficiente pentru a oferi o imagine completă asupra produsului.
2. Imagini în context care ajută evaluarea dimensiunii unui produs
În magazinele online este greu să determini dimensiunea exactă a unui produs, spre deosebire de magazinele fizice. De aceea, este necesar să avem o fotografie care să prezinte produsul într-un context din care poți evalua mărimea acestuia.
Studiile arată ca 42% dintre utilizatori încearcă să determine dimensiunea unui produs din fotografiile acestuia. Dacă nu-și pot da seama de mărimea lui, vizitatorii pot trage concluzii greșite care să-i determine să abandoneze produsul, chiar dacă în realitate acesta este potrivit nevoilor lor. Pe de altă parte, dacă nu intuiesc corect mărimea și îl comandă, vor fi dezamăgiți să primească un produs cu alte dimensiuni decât se așteptau.
Imaginile care plasează produsul într-un context în care este utilizat pot oferi un bun indiciu asupra dimensiunilor. Mai mult, imaginile cu produsul în context au și beneficiul de a-i determina pe utilizatori să și-l imagineze în viața lor sau să-și închipuie cum pot să îl folosească.

Imaginile pe manechin, în cazul industriei fashion, oferă informație valoroasă asupra dimensiunilor și ajuta potențialii cumpărători să înțeleagă cum ar arăta produsul pe ei.
Pentru magazinele online care au un catalog de produse foarte mare, realizarea acestui tip de fotografii este costisitoare. În acest caz ai posibilitatea de a automatiza crearea unor imagini, în care produsul este afișat alături de un manechin pentru a arăta dimensiunile comparativ.
De asemenea, video-urile sunt foarte eficiente în a arăta mărimea unui produs, mai ales dacă se prezintă în acțiune. Cu toate acestea, nu neglija imaginile, deoarece o bună parte din utilizatori nu se uită deloc la video-urile de produs, chiar dacă sunt disponibile.
3. Imagini inspiraționale, de tip life-style
Imaginile de tip life-style îi ajută pe utilizatori să-și imagineze produsul în viața lor și să ruleze prin minte diferite scenarii despre cum l-ar putea utiliza.
Conversion XL
De asemenea, acest gen de fotografii transmit emoții și vând un stil de viață, nu doar un produs. Sunt extrem de utile atât pentru domenii vizuale, precum fashion sau home-deco, cât și pentru gadget-uri sau produse tech.
4. Imagini close-up pentru evidențierea texturii
În industriile unde estetica este importantă, textura produselor este esențială pentru utilizatori. În aceste cazuri sunt necesare imagini de aproape (close-up), din care potențialii clienți să-și dea seama de textura materialelor.

Uneori se poate observa textura și prin funcția de zoom, dacă imaginile sunt la o calitate ridicată. Atenție însă – nu toți userii folosesc funcția de zoom, mai ales în cazurile în care implementarea lăsa de dorit și nu este clar că există o asemenea funcționalitate.
5. Fotografiile de produs cu accesoriile incluse
Vizitatorii paginii de produs trebuie să-și dea seama încă din imagini ce accesorii sunt incluse în prețul produsului. Accesoriile incluse în preț pot reprezenta un factor important în decizia de cumpărare. Astfel e de dorit să ai și o fotografie în care sunt afișate, alături de produs.

Nu de puține ori, utilizatorii trag concluzii greșite cu privire la accesoriile care vin odată cu produsul. Dacă accesoriile nu sunt incluse în prețul afișat, dar totuși apar în imaginea din galerie, atunci trebuie specificat foarte clar și vizibil ca acestea nu sunt incluse în prețul produsului.
6. Fotografiile de la clienți
Fotografiile trimise de clienții care au achiziționat deja produsul și incluse pe pagina oferă încredere și altor potențiali clienți.
Userii știu că imaginile de produs furnizate de site îl prezintă în cea mai bună lumină posibilă. Pe de altă parte, percep o fotografie de la un client ca fiind mai aproape de realitate.
Permite utilizatorilor să încarce imagini în secțiunea de review-uri. Poți chiar permite vizitatorilor să filtreze apoi aceste review-uri după existența imaginilor.

Pe lângă un boost de încredere pe care-l dau, acest tip de imagini pot aduce informații în plus despre produs, care nu se pot deduce din pagină. De exemplu, o potențială clientă pentru o rochie, poate vedea o persoană cu o constituție similară îmbrăcată în acea rochie și astfel poate evalua cât de potrivită va fi pentru ea.
Galeria de imagini – cum o implementezi corect pentru un user experience ideal
1. Dimensiunea galeriei de imagini și calitatea fotografiilor
Evaluarea produselor din fotografii este o practică uzuală pentru vizitatorii unui magazin online, iar dimensiunea și calitatea lor poate facilita sau pune obstacole în calea acestui proces.
În mai multe teste de uzabilitate, utilizatorii au fost frustrați, au abandonat produsul sau chiar site-ul atunci când fotografiile erau prea mici sau pixelate. Uneori, să ai imagini pixelate este chiar mai rău decât să nu ai deloc imagini. Impresia negativă pe care acestea o crează se răsfrânge asupra magazinului și credibilității acestuia. Pe lângă faptul că nu pot aprecia însușirile produsului, utilizatorii își pierd încrederea să comande.
Astfel, este obligatorie investiția în fotografii de calitate ridicată. Chiar dacă optimizezi fotografiile pentru web, ai grijă să nu deteriorezi calitatea imaginii. În cazul în care utilizatorul folosește funcția de zoom, se poate încărca imaginea la dimensiuni mai mari, pentru a evita pixelarea.

Fotografiile de produs sunt relevante pentru toate industriile, dar pentru cele unde aspectul este deosebit de important, cum este cazul în fashion sau home&deco, sunt cruciale. În astfel de domenii, este bine ca galeria să ocupe cel puțin jumătate din ecran.
De asemenea, evită să lași prea mult spațiu alb pe marginile fotografiei. Mai bine folosește spațiul pentru a afișa cât mai bine produsul.
2. Oferă opțiunea de zoom pe produse
Zoom-ul crează probleme fie atunci când imaginile nu au rezolutie suficientă pentru a vedea detalile, fie atunci când nivelul de zoom este prea redus.
Existența funcționalității zoom în magazinele online este o convenție web. Utilizatorii se așteaptă să o găsească, fiind dezamăgiți de magazinele care nu oferă această opțiune.
Zoom-ul se poate activa la click sau la hover peste imaginea produsului. Cel la click necesită un efort suplimentar din partea utilizatorului, pe când cel la hover se activează când cursorul se află peste fotografie, așadar e mai greu de omis. Pentru mobil permite zoom-ul activat de gesturi (pinch și dublu tap).
3. Afișează thumbnails în galeria de produs și nu le trunchia
Toate imaginile de produs trebuie să apară în galerie și ca thumbnails (imagini in miniatură). Utilizarea doar a unor linkuri sau simboluri care indică prezența lor crează probleme.
Dacă imaginile de produs sunt trunchiate (de exemplu ascunse într-un carusel), între 50-80% dintre utilizatori nu le observă și nu sunt conștienți de existența lor.
Baymard Institute
E păcat să investești bani în crearea unor fotografii sau video-uri de produs profesioniste, iar vizitatorii să nu știe că acestea sunt disponibile.
Pentru ca userii să fie conștienți că imaginile există, acestea trebuie afișate toate în miniatură, fie sub, fie lângă imaginea principală. O altă variantă este, ca atunci când utilizatorul dă click pe una dintre imaginile din galerie și aceasta se deschide într-un overlay, să afișezi toate imaginile în miniatură în acea galerie.

4. Include video-urile în galerie
Investițiile în crearea unor video-uri de produs sunt semnificative. Așadar, cu siguranță îți dorești ca un procent cât mai ridicat din utilizatori să le vizioneze.
Pentru cei care caută astfel de conținut pe pagina produsului, video-urile pot răspunde la multe dintre întrebările pe care le au în legătură cu produsul, contribuind la decizia de cumpărare. Din păcate, o bună parte dintre persoanele care caută acest tip de conținut nu îl găsesc din cauza poziționării lui pe pagină. Problema e că unele site-uri aleg să afișeze video-urile mai jos pe pagina produsului și nu le mai includ în galerie.
Pentru a maximiza numărul celor care vizionează video-ul de produs sau măcar știu de existența lui, acesta trebuie inclus în galeria foto. Majoritatea oamenilor se așteaptă să găsească în galeria foto toate fotografiile si videourile disponibile cu produsul, chiar dacă acestea se regăsesc și altundeva pe pagină.

Atenție la un aspect foarte important: doar 39% dintre vizitatorii unei pagini de produs se uită la video-uri, chiar dacă acestea sunt disponibile.
Baymard Institute
Asta înseamnă că o mare parte din utilizatori descoperă produsul doar prin fotografii. Prin urmare, nu neglija varietatea fotografiilor de produs, bazându-te că userul se va uita la video.
Atunci când video-urile apar ca thumbnails în galeria de imagini, acestea trebuie să aibă iconiță specifică butonului de play, pentru a se diferenția de imagini. Nu este necesar să separi video-urile de fotografii și este chiar nerecomandat să le incluzi în taburi distincte.
5. Deschiderea galeriei de imagini într-un overlay (lightbox)
Afișarea imaginilor într-un overlay (căsuță care se deschide deasupra conținutului din pagină) este o practică utilizată pentru galeria de imagini, atunci când utilizatorul dă click pe una dintre imaginile din galerie.
Avantajele sunt:
- imaginile pot fi afișate mai mari
- userul poate naviga ușor prin ele
- în overlay se pot include toate imaginile în miniatură din galerie. Astfel vei oferi o imagine de ansamblu asupra lor.

Există totuși câteva reguli de implementare pentru ca userul sa beneficieze de acest tip de afișare și să nu se blocheze. Să te asiguri că:
- overlay-ul ocupă mult din ecran
- imaginile sunt considerabil mai mari decât înainte ca userul să dea click. Altfel va fi dezamăgit că dă click și ajunge la o imagine similară ca dimensiune cu cea afișată pe pagină.
- vizitatorul poate iesi ușor din overlay – x-ul de închidere să fie vizibil pe pagină, iar userul să poată ieși din overlay și dacă dă click în afara acestuia sau prin apăsarea tastei ESC
- la apăsarea comenzii Back, overlay-ul se închide și utilizatorul rămâne pe pagina produsului. Este o mare greșeală să-l trimiți la pagina cu listingul de produse.
Concluzie
Dacă ai un magazin online, crearea unor fotografii de produs variate și de calitate este un pas obligatoriu. Nu te poți aștepta ca site-ul să vândă, dacă nu are imagini din care utilizatorii să poată evalua produsele. O singură imagine nu va fi suficientă pentru a transforma vizitatorii în clienți.
Nu recomand să-ți faci singur fotografiile. Apelează la un fotograf profesionist.
Decât să arunci banii în campanii de marketing și să nu ai vânzări din cauza imaginilor, mai bine investește în crearea lor.
Chiar dacă bugetul nu-ți va permite să creezi toate tipurile de imagini recomandate mai sus, încearca să compensezi lăsând clienții să încarce imagini cu produsele cumpărate.
Odată ce ai imaginile, asigură-te că le încarci la o calitate suficient de mare încât să permită vizualizarea detaliilor și utilizarea funcției de zoom fără să se pixeleze. Include toate imaginile și video-urile disponibile în galeria foto, deoarece acolo se așteaptă majoritatea oamenilor să le găsească.
De asemenea, lasă suficient spațiu pentru galeria de imagini pe pagina de produs – peste jumătate din ecran pentru produsele unde estetica este importantă. Nu uita ca majoritatea utilizatorilor (56%) își încep navigarea într-o pagina de produs uitându-se la imaginile disponibile, chiar înainte de a se uita la titlu, preț sau descriere. Așadar, acordă-le importanța cuvenită.

Dacă urmezi aceste recomandări, vei oferi o experiența cu pagina de produs mult mai bună decât majoritatea magazinelor online din România, ceea ce în mod sigur te va ajuta la vânzări.
Următorul pas pentru optimizarea paginii de produs este crearea unor descrieri bune și ușor de parcurs. Citește în continuare articolul Descrierile de produs – cum să le scrii și afișezi în magazinul online pentru a crește vânzările.